ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με καταγγελίες  εργαζόμενων αλλά και συνδικαλιστικής παράταξης , βρέθηκαν αρκετά θετικά, ασυμπτωματικά, κρούσματα COVID-19 σε εργαζόμενους στο Δημαρχείο Γαλατσίου με αποτέλεσμα να μείνει κλειστό στις 4/1/2021. Αυτα εντοπίζονται σε συγκεκριμένο τμήμα το οποίο έκλεισε, αλλά και σε δυο ακόμη υπάλληλους σε διαφορετικά τμήματα. Η ανακοίνωση του Δήμου ψευδώς αναφέρει κρούσμα και όχι κρούσματα που είναι και η πραγματικότητα. Επίσης αναφέρει ότι λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Είναι σαφές ότι η Διοίκηση του Δήμου παραπλανά τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες αφού αναφέρεται σε μέτρα που αφορούν ένα κρούσμα και όχι στα μέτρα που έπρεπε να παρθούν, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρούσματος Covid-19, όταν πρόκειται για περισσότερα από τρία άτομα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό πρωτόκολλο για τους χώρους του Δήμου Γαλατσίου(1/2020) για περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων : « Όταν υπάρχουν τρία (3) ή περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών.

Όσοι εργάζονται στον ίδιο χώρο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, απομακρύνονται από τον χώρο εργασίας τους και η επιτροπή συντονισμού διαχείρισης COVID-19 του Δήμου Γαλατσίου τους παραπέμπει για ιατρική αξιολόγηση που θα κριθεί αν θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Οι στενές επαφές υψηλού κινδύνου του θετικού κρούσματος απομακρύνονται άμεσα από την εργασία τους και τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα.

Μετά την αποχώρηση των εργαζόμενων από τον χώρο εργασίας τους, ακολουθεί πολύ καλός αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός του χώρου και απολύμανση των επιφανειών του χώρου των εργαζομένων με τη χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας καθώς και επιμελής καθαρισμός και  απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων που κινήθηκαν οι εργαζόμενοι (ανελκυστήρες, σκάλες, διαδρόμους κλπ).

Ο πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού COVID 19 του Δήμου Γαλατσίου ενημερώνει τον ΕΟΔΥ προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών.

Η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Δήμου Γαλατσίου, εκδίδεται από τον Δήμαρχο Γαλατσίου, μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής, κατ’ εφαρμογή του ισχύοντος Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρούσματος.»

Αντί αυτών αποφασίστηκε το κλείσιμο του Δήμου για μια ημέρα. Υπάρχει έντονη ανησυχία και φόβος στους εργαζόμενους αλλά και στους πολίτες ότι υπάρχει διασπορά μετάδοσης του ιού , επειδή οι θετικοί εργαζόμενοι ήταν ασυπτωματικοί.

Ο Δήμαρχος κρύβεται πίσω από το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για γρήγορο τεστ αλλά και μοριακό και όπως η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη της προστασίας σε ατομική υπόθεση των εργαζομένων.

Καλούμε τον Δήμαρχο να πάρει έστω και τώρα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Άμεσα γρήγορο τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου.

Ιχνηλάτηση και μοριακό τεστ σε όλους που ήρθαν σε επαφή, όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η υγεία των εργαζόμενων αλλά και των πολιτών είναι πολυτιμότερη από τα όποια οικονομικά προβλήματα.

 

Γαλάτσι 7 Ιανουαρίου 2021

Γαλάτσι ο τόπος μου

 

Αφήστε τη σκέψη σας