Τοποθέτηση του Σπύρου Παναγιώτου στο Δημοτικό Συμβούλιο (25-1-2021) για το ΣΜΑ στη δασική αναδασωτέα έκταση και την παράνομη τοποθέτηση εκκλησίας στο Άλσος Βείκου

Σ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ : Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας συμβουλίου και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, θα ήταν λογικό και αναμενόμενο, να ασχοληθούμε κυρίως με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εστιασμένα στα προβλήματα τα κοινωνικά και οικονομικά και τις επιπτώσεις που αυτός ο μακρόχρονος εγκλεισμός έχει δημιουργήσει στους κατοίκους της πόλης, αλλά και την προετοιμασία μας ενόψει του ανοίγματος των σχολείων αλλά και του τρίτου κύματος, που πράγματι από ότι φαίνεται είναι προ των πυλών ή απειλεί εν πάση περιπτώσει σαν ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Θα έπρεπε ακόμα να κουβεντιάσουμε ζητήματα που αφορούν την δημοκρατία και ένα από αυτά τα θέματα θα ήταν ίσως και η δημόσια αναμετάδοση των συζητήσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αντ’ αυτών κουβεντιάζουμε δυο σοβαρά θέματα τα οποία προέκυψαν με πρωτοβουλίες της διοίκησης και αναφέρομαι στο ΣΜΑ και στο εκκλησάκι στο άλσος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω ότι όλη η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα, αποδεικνύει ότι έχει χαθεί το μέτρο. Ο κος Δήμαρχος έχει χάσει το μέτρο. Είναι άραγε αυτό συνέπεια της έπαρσης από την εκλογική του επιτυχία στις τελευταίες εκλογές; Είναι αυτό συνέπεια μιας άλλης λογικής, επιδίωξης καλλιέργειας υστεροφημίας, που θα εκμεταλλευτεί σε επόμενη φάση, στιγμή, της πολιτικής του πορείας; Ότι και να είναι, είναι εντυπωσιακό, ένας Δήμαρχος, ένα δημόσιο πρόσωπο, ένας αιρετός, να λέει δημόσια ότι αγνοώ το Δημοτικό συμβούλιο, αγνοώ τους δημοτικούς συμβούλους, αγνοώ ακόμα και την παράταξη μου, κάνω κάτι γιατί έτσι μου αρέσει και αυτό που μου αρέσει και κάνω, είναι παράνομο. Είναι υποτίμηση όλων μας, το να δηλώνεται με αυτό τον τρόπο, με αυτή την σιγουριά, με αυτή την αυτοπεποίθηση, η παράνομη πράξη, μαζί με τη δήλωση ότι θα το νομιμοποιήσω.

Είχα σκοπό να αναφερθώ γιατί είναι παράνομο, αλλά όταν ο ίδιος ο κος δήμαρχος το αναφέρει και μας ενημερώνει ότι έχει υποβληθεί  ήδη μήνυση από το δασαρχείο, πραγματικά περιττεύουν τα λόγια. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω, είναι ότι δεν είναι καν δικαιολογία, είναι κι αυτό χάσιμο του μέτρου, η εξήγηση ότι δεν έχει γίνει καμία δαπάνη και ότι σε περίπτωση που νομιμοποιηθεί θα γίνει δαπάνη, ενώ αν δεν νομιμοποιηθεί δεν θα πληρώσει ο Δήμος τίποτα, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη κτλ. Που ακούστηκε αυτό το πράγμα; Για να τοποθετηθεί αυτό το εκκλησάκι, υπήρξε μια βάση, έγινε μια εκσκαφή, κάποια έξοδα, έγιναν ζημιές, πάνω σε εγκαταστάσεις που ήδη υπήρχαν, στο αρδευτικό σύστημα. Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά; Και τι θα πει είναι δικιά μου ευθύνη; Ποιος νόμος, ποια προϋπόθεση, ποιο δεδομένο, ποια αρχή, λέει ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, επειδή εκλέχθηκε Δήμαρχος. Εκεί στην πλάτη σας κύριε Δήμαρχε υπάρχει ένα ρητό του Αγάθωνα, που λέει ότι ανθρώπους διοικείς, με βάση τους νόμους διοικείς και δεν διοικείς για πάντα. Επειδή του έχετε γυρισμένη την πλάτη ή επειδή ζείτε 6 ή 7 χρόνια σ’ αυτό το γραφείο, το έχετε ξεχάσει. Έχετε ξεχάσει κι αυτό το ρητό και μας το λέτε κατάμουτρα και μας υβρίζετε.

Δεν μπορώ πάρα να επισημάνω ότι οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τον κύριο δήμαρχο. Βαραίνουν και τους κυρίους Αντιδημάρχους που σιωπούν, βαραίνουν και τον κύριο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, που ανέχεται και που με την σιωπή του, νομιμοποιεί και αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτή την υποτίμηση και αυτή την συμπεριφορά δημοσίου οργάνου, έναντι των νόμων και των πολιτών.

Λέτε κύριε Δήμαρχε ότι δεν έχει γίνει καμία δαπάνη. Αν δεν έχει γίνει καμία δαπάνη σε έργα που έχουν γίνει, γιατί κανένας δεν κάνει δωρεάν έργα, τότε έχουν αναληφθεί κάποιες υποχρεώσεις έναντι του εργολάβου που έχει κάνει τα έργα που έχει κάνει. Ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις; Θα πρέπει να ενημερώσετε το Δημοτικό συμβούλιο για το ποιες υποχρεώσεις έχετε αναλάβει έναντι αυτών των έργων, έστω αν αυτό πληρωθεί μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε για αυτά που έγιναν, ούτε για την σημερινή τοποθέτηση του κυρίου Δημάρχου. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών της πόλης, ιδιαίτερα ανθρώπων πιο ευαίσθητων σε θέματα περιβάλλοντος, των δασικών εκτάσεων και των κοινοχρήστων χώρων. Είναι δίκαιες οι προσφυγές που έχουν γίνει και να είστε σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκμεταλλευτείτε το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της πόλης, δεν θα επιτρέψουμε παρανομίες, δεν θα επιτρέψουμε τη λογική του δημαρχοκεντρικού συστήματος, του αποφασίζει και διατάζει και κάνει ό,τι νομίζει.

Επιτρέψτε μου, σε λίγο πιο χαμηλούς τόνους, να έρθω στο ΣΜΑ, στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον χώρο του γκαράζ. Ισχύουν όλα τα προηγούμενα, όσον αφορά τον παράνομο χαρακτήρα. Είναι κι αυτό ένα έργο μέσα σε μια δασική και αναδασωτέα έκταση, που δεν προβλέπονται τέτοιες χρήσεις. Είναι υποκριτική η δήλωση της διοίκησης και του κυρίου Δημάρχου, ότι σέβεται, φροντίζει, πασχίζει, ενδιαφέρεται για τον δασικό χαρακτήρα. Όταν προκύπτει, είτε στο εκκλησάκι, είτε τώρα στο ΣΜΑ, ξεχνάει τον δασικό χαρακτήρα και επικαλείται τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της περιοχής, κατά συνέπεια μιας διάταξης που αφήνει περιθώρια για τέτοιες χρήσεις. Αλλά ξέρετε, η παρανομία υπάρχει και την παρανομία την επισήμανε η κυρία Σαπουνά, ότι ο νόμος και η ρύθμιση που αναφέρεται ο κος Δήμαρχος και πάνω στην οποία στηρίζει την δημιουργία ΣΜΑ μέσα στο άλσος, προβλέπει αποκλειστικά και μόνο, παράταση λειτουργίας υφισταμένων εγκαταστάσεων. Στην περιοχή δεν υπήρχε εγκατάσταση Σταθμού μεταφόρτωσης αλλά ένα παράνομο γκαράζ. Η απόφαση αυτή, εξετάζεται ως προς την δυνατότητα να προσβληθεί στο νόμο, όσον αφορά την νομιμότητα της.

Είναι υποκριτική και ψεύτικη η δήλωση, ότι οι Σταθμοί μεταφόρτωσης, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είναι υποκριτική και ψεύτικη η δήλωση, ότι είναι υγιεινοί και ανώδυνοι. Μια ματιά αν πάτε τώρα να ρίξετε στο πως είναι τώρα το παράνομο γκαράζ, θα δείτε ότι είναι ήδη σκουπιδότοπος. Φανταστείτε τι θα γίνει, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία. Θα αποτίθενται εκεί τα απορρίμματα, ένα φορτωτής θα τα φορτώνει στο μηχάνημα που θα τα συμπιέζει και θα μεταφέρονται κάποια στιγμή. Εγώ σας λέω ότι και γλάρους θα δούμε στο Γαλάτσι, έτσι όπως βλέπουμε στις μίνι χωματερές, όπου έχουν εγκατασταθεί τέτοιοι Σταθμοί.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, δεν πρόκειται μόνο για την παρανομία όσον αφορά την εγκατάσταση ΣΜΑ μέσα στη δασική έκταση. Υπάρχει κάτι σημαντικότερο. Οι ΣΜΑ είναι μια τεχνική εντελώς αντίθετη με την ανακύκλωση. Όταν τα σύμμικτα σκουπίδια συμπιέζονται, δεν υπάρχει τρόπος να αποσπαστούν από αυτά, ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, που έχει εγκατασταθεί στη Φυλή και στο οποίο ο Δήμος πηγαίνει ένα μικρός μέρος των απορριμμάτων του και από αυτό ένα μικρό κομμάτι αποσπάται και οδηγείται στην ανακύκλωση, αυτό θα πάψει να υπάρχει, από την στιγμή που τα σκουπίδια θα συμπιέζονται. Το μόνο ωφέλιμο είναι η μείωση του κόστους σε καύσιμα και σε εργατικό προσωπικό που θα κάνει την διαδρομή από το Γαλάτσι στην Φυλή. Κατά τ’ άλλα, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη και θα σας το αποδείξω. Πριν φτάσουμε όμως σ’ αυτό, να υποσημειώσω ότι το μόνο σχέδιο που ωφελεί η υπόθεση ενός ΣΜΑ, είναι να παράγεται πρώτη ύλη για την καύση και εδώ ο Δήμος πρωτοστατεί να οδηγηθούμε σ’ αυτό που η Περιφέρεια σχεδιάζει και όχι μόνο η σημερινή Περιφέρεια με την Διοίκηση Πατούλη αλλά και η προηγούμενη, να οδηγηθεί το Γαλάτσι, η Αττική, σε καύση των σκουπιδιών. Αυτό λοιπόν είναι ένα τεράστιο θέμα, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία της περιοχής ολόκληρης, σε ένα κλειστό με βουνά γύρω – γύρω σύστημα, που όμως δεν είναι της ώρας.

Πρόσφατα, δόθηκαν στην δημοσιότητα η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΣΔΝΑ που συνεδρίασε στις 22-12-20 και αφορά στην τιμολογιακή πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων για το 2021. Σύμφωνα με αυτή και με βάση το γεγονός ότι ο Δήμος μας κατάφερε, πάρα τα λεγόμενα του κυρίου Δημάρχου, ένα ποσοστό ανακύκλωσης λίγο κάτω από το 5%, να έχει μηδενική έκπτωση και άρα να του επιβληθεί για πρώτη φορά, ένα πρόσθετο τέλος ταφής, ύψους 119.802€, που θα φορτωθεί στις πλάτες των κατοίκων της πόλης.

Είναι άραγε το κόστος από την μείωση των δρομολογίων στην Φυλή, μεγαλύτερο από αυτές τις 119.802€ που θα πληρώσει η πόλη, γιατί δεν κάνει ανακύκλωση; Σημειωτέων, ο Δήμος μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από όλους τους Δήμους της Αττικής, ενώ άλλοι Δήμοι έχουν αποσπάσει εκπτώσεις 5, 10, 20 και 25% σ’ αυτά τα τέλη ταφής. Είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτά και ότι το κόστος ταφής θα αυξηθεί και άρα οι κάτοικοι της πόλης θα επιβαρυνθούν από το κόστος μη διαχείρισης των απορριμμάτων. Είχαμε προειδοποιήσει αλλά βεβαίως  δεν ληφθήκαμε υπόψη. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, σ’ αυτήν την κατάσταση, συν 119.802€.

Δείτε και μια άλλη διάσταση εξίσου σημαντική. Η ανακύκλωση που κάνει η πόλη, είναι με τον λεγόμενο μπλε κάδο. Με βάση τα στοιχεία που δίνει ο ΕΣΔΝΑ, σ’ αυτήν την ανακοίνωση, η πόλη μας μεταφέρει στα ΚΔΑΥ, Κέντρα Διαλογής Απορριμμάτων, εμείς έχουμε συμβληθεί με τους μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μεταφέρουμε 1.000 τόνους. Πληρώνουμε για την μεταφορά αυτού του φορτίου, από το Γαλάτσι στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑ που είναι στην Ελευσίνα. Ξέρετε τι ποσοστό από αυτά τα σκουπίδια που πηγαίνουν, ανακυκλώνεται; Μόλις 38 τόνοι. Οι υπόλοιποι 962 τόνοι, οδηγούνται πάλι στον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Μαζεύουμε λοιπόν 1.000 τόνους, τους πληρώνουμε για να πάνε στην Ελευσίνα, εκεί μένουν οι 38 τόνοι περίπου και οι 962 τόνοι ξαναφορτώνονται και πηγαίνουν στην Φυλή και πληρώνουμε τα μεταφορικά. Αυτή είναι η επιτυχία μας.

Η δήλωση ότι αύξησα τους μπλε κάδους και άρα αύξησα την ανακύκλωση στην πόλη, είναι μύθος που απευθύνεται σε ανθρώπους χωρίς λογική και σκέψη και τέτοιοι δεν είμαστε. Τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης είναι το Γαλάτσι να έχει ανακύκλωση 5% και οι κάτοικοι να πληρώσουν μια εξτρά δαπάνη 119.802€. Και αντί να εστιάσουμε σ’ αυτά, αντί να προσπαθήσουμε να μειώσουμε, όχι να εξετάσουμε πώς να έχουμε κέρδος από τον πλούτο που κρύβουν τα σκουπίδια, απλά και μόνο πόσα θα κερδίζαμε, αν μειώναμε αυτά τα κόστη, αντί να εστιάσουμε εκεί την προσοχή μας, σκεπτόμαστε πως θα αξιοποιήσουμε πολιτικά μέσα και φίλους που έχουμε, για να νομιμοποιήσουμε μια παράνομη πράξη, αυτής της εγκατάστασης ΣΜΑ μέσα σε δασικό χώρο και πως δια αυτής της οδού θα υπηρετήσουμε το σχέδιο του κυρίου Πατούλη και του κυρίου Μπόμπολα και των υπολοίπων, που θέλουν με το ζόρι, σ’ ένα επιβαρυμένο και κλειστό οικοσύστημα, να επιβάλουν εργοστάσιο καύσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κάτοικων. Αυτή είναι η επιτυχία σας.

 

Αφήστε τη σκέψη σας