Χρήσιμες πληροφορίες για το ελαιόλαδο

Το τυποποιημένο ελαιόλαδο, διατίθεται στην κατανάλωση σε τρείς βασικές κατηγορίες με τις αντίστοιχες βέβαια τιμές.

Α. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ (EXTRA) ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:  Η καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς και έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8% (0 – 0.8%).

Β.ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΦυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 0,8 έως 2%.

Γ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  : Έχει χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου. Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο ακατάλληλο για κατανάλωση με κακή γεύση και οσμή και οξύτητα μεγαλύτερη από 2%, επεξεργασμένου με φυσικοχημικές μεθόδους. Δεν έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του παρθένου ελαιόλαδου καθώς και πολλά συστατικά που κάνουν το παρθένο τόσο σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ερωτήσεις για το ελαιόλαδο

α) Το λάδι που “καίει” στο λαιμό, έχει υψηλή οξύτητα;

Όχι. Το “κάψιμο” στο λαιμό, είναι ένδειξη ότι το ελαιόλαδό μας είναι φρέσκο. Πρέπει όμως το κάψιμο να φεύγει από το λαιμό σε σύντομο χρονικό διάστημα (5-10 δευτερόλεπτα). Εάν μένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κυρίως αν συνοδεύεται από μια αίσθηση στιφάδας ή ταγκιάσματος στο λαιμό και το στόμα, είναι πολύ πιθανό να είναι παλιό.

β) Η πικρή γεύση, μας δείχνει ελαιόλαδο κακής ποιότητας;

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, το πικρό και με έντονα αρώματα ελαιόλαδο, δείχνει φρεσκάδα και καλή ποιότητα λαδιού.

γ) Γιατί τα περισσότερα ελαιόλαδα της αγοράς, που έχουμε συνηθίσει,  έχουν απαλή γεύση; Μήπως αυτό δείχνει ότι το λάδι έχει “ωριμάσει” και είναι έτοιμο για κατανάλωση;

Το ελαιόλαδο αυτό, πιθανότατα έχει “ξεθυμάνει” γιατί είναι παλιό, ή υπάρχει η πιθανότητα προσμίξεων που μπορεί να έχουν αλλοιώσει τη γεύση του.

Αφήστε τη σκέψη σας