ΣΙΝΕ ΑΜΠΑΡΙΖΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Μαρτίου 2024   –   20:30

Λυσίου και Γαλακήδων 11 Γαλάτσι

ΜΗΛΑ (Apples)

Πολωνία, Σλοβενία, Ελλάδα, 2020

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χρήστος Νίκου
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Μπάμπης Μακρίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bartosz Swiniarskiς

ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλέξανδρος Βούλγαρης – The Boy  ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91’

Πόσο επιλεκτική είναι, λοιπόν, η μνήμη μας;
Σε μια δυστοπική κοινωνία, μια ξαφνική πανδημία προκαλεί στους πολίτες της αμνησία αιφνιδίως. Τώρα, τον λόγο πια έχουν οι επιστήμονες. Για τον έλεγχο της νέας αυτής συνθήκης και την αποκατάσταση των αμνησιακών, εφαρμόζεται πειραματικά το πρόγραμμα “Νέα Ταυτότητα”.

Σαν υπάκουο παιδί, ο Άρης (Άρης Σερβετάλης) εφαρμόζει πιστά μεν, αλλά με μία μουδιασμένη πειθαρχία τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να κατασκευάσει νέες αναμνήσεις. Μόνος, αφού κανείς δικός του δεν τον αναζήτησε, ξεκινάει το “ταξίδι” για την ανεύρεση νέας ζωής. Βέβαια, αυτό το νέο ξεκίνημα, μόνο χαρά δε γεμίζει τον Άρη. Με βλέμμα άδειο και απλανές, η εικόνα του πρωταγωνιστή θυμίζει, ίσως, στο θεατή εικόνες της πολύ οικείας μας πανδημίας που προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γνωρίζει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα επίσης αμνησιακή, όπου με συμπεριφορά σχεδόν παιδική προσπαθούν να (ξανά)ανακαλύψουν τον κόσμο. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μαζί της θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις ενέργειές του και σταδιακά να συνειδητοποιήσει αυτό που αποφεύγει.

Η ταινία δεν είναι κωμική, ωστόσο προκαλεί ένα ελαφρύ μειδίαμα σε ορισμένες στιγμές, ως απόρροια της συνειδητοποίησης του πόσο κοντινός μας είναι τελικά ο κόσμος που περιγράφεται. Σχεδόν δε μπορείς να καταλάβεις πότε σταματάει ο ρεαλισμός και ξεκινάει η αλληγορία. Αυτό ακριβώς το μπέρδεμα είναι που αναδεικνύει την ευφυία της ταινίας.

Ίσως τελικά τα μήλα να μπορούν πράγματι να βοηθήσουν.

Βελτιώνουν τη μνήμη.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στον Χρήστο Νίκου και τον Σταύρο Ράπτη Διεθνές Φεστιβάλ Σικάγο 2020

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής (Βραβείο Κριστόφ Κισλόφσκι) στο 43ο  Φεστιβάλ του Ντένβερ 2020

Βραβείο New Waves Καλύτερης ταινίας στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης

Μεγάλο βραβείο του 31ου  Φεστιβάλ της Λιουμπλιάνα 2020

Βραβείο σκηνοθεσίας στο 29ο  Φεστιβάλ της Φιλαδέλφεια 2020

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας του επίσημου διαγωνιστικού για τον Άρη Σερβετάλη στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020

Βραβείο Ένωσης Κριτικών Διεθνές Φεστιβάλ Δουβλίνου 2021