ΣΙΝΕ ΑΜΠΑΡΙΖΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ    2024    20:30

Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

ΕΙΔΟΣ: Αισθηματικό Δράμα Φαντασίας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μισέλ Γκοντρί

ΚΑΣΤ: Τζιμ Κάρεϊ, Κέιτ Γουίνσλετ, Κίρστεν Ντανστ, Τομ Γουίλκινσον, Ελάιτζα Γουντ, Τόμας Τζέι Ράιαν, Μαρκ Ράφαλο, Τζέιν Άνταμς, Ντέιβιντ Κρος

Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες – ανεξαρτήτως είδους – του 21ου αιώνα

Ο Τζόελ (Τζιμ Κάρει) είναι ένας ντροπαλός, άτολμος και θα έλεγε κανείς, ήσυχος άνθρωπος. Εκείνη, η Κλεμεντίν (Κέιτ Γουίνσλετ), εξωστρεφής και δυναμική. Φαινομενικά αταίριαστοι. Ωστόσο, ελκύονται και ερωτεύονται παθιασμένα. Η ταινία μας δείχνει την γνωριμία τους στο τρένο, μια ιστορία αγάπης ξεκινά με τον ίδιο πεζό και κλισέ τρόπο, όπως χιλιάδες άλλες. Ξαφνικά όλα αλλάζουν, η περίοδος του ενθουσιασμού όπου όλα μοιάζουν ρόδινα έχει περάσει και τα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους και πλέον ο ένας έχει βαρεθεί τον άλλο. Ο Τζόελ μαθαίνει ότι η Κλεμεντίν απευθύνθηκε σε μια κλινική που σβήνει τις μνήμες για να τον διαγράψει από το μυαλό της. Ο Τζόελ, λοιπόν, σαν μια κίνηση εκδίκησης, στρέφεται στην ίδια κλινική για να την διαγράψει απ’το μυαλό του. Το αποτέλεσμα: το μυαλό τους πλέον «καθαρό», κανένα σύννεφο, καμιά στεναχώρια, η αιώνια λιακάδα.Οι σκηνές σβήνουν όπως σβήνουν και οι αναμνήσεις των πρωταγωνιστών, στο μυαλό τους όλα μπερδεμένα. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικότητα και τι όνειρο. Όμως, η καρδιά έχει αντίθετη άποψη και τους οδηγεί ξανά εκεί. Στον έρωτά τους. Ξανά. Από την αρχή.

Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού, η ταινία του Μισέλ Γκοντρί, σε σενάριο Τσάρλι Κάουφμαν, με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους Τζιμ Κάρεϊ και Κέιτ Γουίνσλετ, είναι μια μοναδική ταινία του είδους της, που συνδυάζει δράμα και επιστημονική φαντασία με διάσπαρτα στοιχεία ψυχολογικού τρόμου ενταγμένα σε μια πηγαία ρομαντική ιστορία. Η ιστορία υπογραμμίζει μια βαθιά ψυχοθεραπευτική πορεία, ψηλαφώντας τη μνήμη, το τραύμα, την ενδοσκόπηση, την αποδοχή και τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από το σπουδαιότερο πρίσμα που μπορεί να τα αναδείξει, τον έρωτα.