«Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και εργοστάσια»

eleysinaΟ κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «Παίρνω Αμπάριζα» και ο Συνεταιρισμός «Χωρίς Μεσάζοντες» Γαλατσίου διοργάνωσαν την Κυριακή 27/11/2016 επίσκεψη στην Ελευσίνα προκειμένου να γνωρίσουμε την βιομηχανοποίηση και αποβιομηχανοποίηση της εν λόγω περιοχής. Η ευκαιρία δόθηκε μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στο κτίριο του Παλαιού Ελαιουργείου. Αφορμή για προβληματισμό γύρω από σημαντικά ζητήματα σχετικά με το εργάζεσθαι και το επιχειρείν. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αφηγήσεις εργατών, σκεύη και εργαλεία ανασυνθέτουν το παρελθόν και προκαλούν ερωτήματα για το μέλλον.

Οι αφηγήσεις των εργαζομένων στο Σαπωνοποιείο Χαριλάου, στην «Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων», το γνωστό Βότρυς, στην «Εταιρεία Χατζηκυριάκου – Ζαχαρίου και Σία» που ιδρύει το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο τσιμέντου με την επίσημη ονομασία Ανώνυμος Εταιρεία Τσιμέντου «Ο ΤΙΤΑΝ», στην Οινοποιητική εταιρεία ΚΡΟΝΟΣ, σ’ ένα υαλουργείο και σε επτά εργοστάσια κατεργασίας ρητίνης, στην Χαλυβουργική και στα Ελαιουργεία, στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, στην ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, στην βιομηχανία ΧΑΛΥΨ και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.και τέλος στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ συνθέτουν την εικόνα της βιοπάλης και της θέλησης τους για καλύτερους όρους.

Οι δυνατότητες παραγωγικής ανάπτυξης στη χώρα μας ήταν και είναι πολλές, η υλοποίηση τους προς όφελος όλων ακόμα λανθάνει.

Αφήστε τη σκέψη σας