ΣΙΝΕ ΑΜΠΑΡΙΖΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2024 20:30

Douã lozuri

(Δυο λαχνοί)

Ρουμανία 2016
Κωμωδία του Paul Negoescu

Ο Dinel ζει σε μια μικρή επαρχιακή ρουμάνικη πόλη. Αποτυχημένος μηχανικός αυτοκινήτου και παρατημένος από τη γυναίκα του, ο ήρωας βρίσκει καταφύγιο και παρηγοριά στην ανδρική φιλία. Οι φίλοι του, ο Sile και ο Pompiliu, ζουν μια ζωή χωρίς υποχρεώσεις: τζόγος, ποτό και χαλαρή ζωή. Όταν οι τρεις φίλοι κερδίσουν το πρώτο λαχνό στο λόττο, αρχίζουν να ελπίζουν ότι η ζωή τους θα αλλάξει. Πρέπει όμως να ξεπεράσουν ένα τελευταίο εμπόδιο: να βρουν το τυχερό λαχνό που κάποιοι νταήδες τους έκλεψαν. Μια περιπλάνηση γεμάτη περιπέτειες και συναντήσεις ξεκινά για τους τρεις φίλους: Τσιγγάνες χαρτορίχτρες, ευγενικές και καλόκαρδες πόρνες, έμποροι ναρκωτικών, κάθε συνάντηση κρύβει ένα μικρό απρόοπτο…
Βασισμένο σ’ ένα διήγημα από τον ελληνικής καταγωγής θεατρικό συγγραφέα Luca Caragiale (που χαρακτηρίζεται ως «ο Μολιέρος της Ρουμανίας» και «ο ιδρυτής του ρουμανικού θεάτρου»), το σενάριο της ταινίας, παρόλο που είναι προκρίνει τον Dinel, είναι κυρίως επικεντρωμένο στους τρεις νεαρούς άνδρες. Παρακολουθεί τις κωμικές τους περιπέτειες και εστιάζει στις ατυχίες τους. Ό,τι χαρακτηρίζει αυτούς τους νεαρούς άνδρες είναι μια παιδικότητα, μια ανευθυνότητα, η απουσία κάθε στοιχείου ενηλικίωσης –και γι’ αυτό η αποτυχία. Και αν για τον κεντρικό ήρωα αυτή η κατάσταση μοιάζει ως μια έκπτωση -ή κατάπτωση από την οικογενειακή ζωή στην εργένικη- , για τους φίλους του μοιάζει ως μια επιλογή.
Υπάρχει μια αίσθηση που συναντάμε και στις ανδρικές ταινίες του Aki Kaurismäki -μια απελπισία και ένα σατυρικό βλέμμα-, ένα χιούμορ που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν «deadpan» , ένα κωμικό ύφος που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη έντονου συναισθήματος. Είναι το αίσθημα της αποτυχίας που αναδύει κάθε πράξη και ενέργεια των ηρώων, που εντέλει προκαλεί το κωμικό.

Με τους: Dragos Bucur – Andi Vasluianu  – Alexandru Papadopol